Fasolada - Φασολάδα

Græske ovnbagte bønner

Fasolada med de store Gigantes-Elephantes-bønner er en nem og velsmagende ret
- helt vegetarisk - og præsenteres flere steder som Grækenlands nationalret.

Ingredienser

500 g store bønner, Gigantes-Elephantes
6 løg og hvidløg
3 dl olivenolie
2 gulerødder
2 stilke bladselleri
evt. 1 porre
1 ds. hakkede tomater
1 ds. koncentreret tomatpure opløst i et glas vand
Saften af en citron
Persille eller oregano, evt. begge dele
salt og peber
2-3 laurbærblade

Tilberedning

Udblød bønnerne i 12-15 timer og kog dem i friskt vand i cirka en time.

Hak løg og hvidløg. Skær gulerødder, bladselleri og evt. porre i skiver.
Bland grøntsagerne i en skål med tomaterne, udrørt tomatkoncentrat, de hakkede krydderurter, citronsaft, salt og peber.

Kom olivenolien i et ildfast fad og hæld bønne- og grøntsagsblandingen oveni.
Stik laurbærbladene ned i blandingen.

Bages 45-50 minutter ved 200 °C.

Serveres med ris, kartofler eller brød.

Variationer

Retten kan varieres på flere måder.
Du kan bruge store hvide bønner i stedet for de spraglede Gigantes-Elephantes og variere mængden og
forholdet mellem grøntsagerne.
Du kan også bruge andre krydderurter, dild, mynte og oregano, f.eks.
Citronsaften kan udelades, og du kan servere citronbåde til i stedet.

Fasolada kan også laves som suppe. Lidt mindre olie og mere vand.
Koges i en suppegryde til ingredienserne er møre.


 

Vil du lave en halv portion, kan du nøjes med en ds. hakkede tomater og udelade tomatkoncentrat.


 

Sidst opdateret 12. august 2011.