Fasolakia

Grønne bønner i tomat

Fasolakia smagte jeg første gang som en frokostret på en taverna overfor Knossos på Kreta.
Jeg syntes vældig godt om den og har lavet den flere gange herhjemme. Da jeg ikke fik nogen opskrift, har
jeg lavet den efter hukommelsen, efter hvordan jeg husker, at den smagte.

Her er min opskrift på fasiolakia fra Kreta:

Ingredienser

150 g grønne bønner, helst friske, små eller i passende stykker
1 løg
hvidløg efter smag
1 ds. hakkede tomater
½ dl olivenolie
½ tsk. sukker
salt og peber
1 spsk. oregano

Tilberedning

Den oprindelige ret fik jeg serveret i et fad fra ovnen, og sådan præsenterer den sig nok også bedst.
Den kan dog også sagtens laves i en gryde, hvilket er lidt hurtigere. I begge tilfælde er det vigtigt,
at bønnerne er næsten helt dækket af væske under tilberedningen, da de ellers ikke bliver ordentligt møre.

Løget, snittet i passende stykker, og finthakket hvidløg svitses i olien.
Alternativt kan hvidløget presses i retten, efter at tomaterne er tilsat.
Når løget er gyldent tilsættes de hakkede tomater, bønner og krydderier.
Smages til med salt og peber.

I gryde koges i 10-15 min. eller til bønnerne er møre. I ovnen cirka en halv time.
Hvis ikke væsken står højt nok op om bønnerne, kan du evt. tilsætte lidt vand.

Serveres med ris eller kartofler, evt. brød, efter smag

Variation

I nogle opskrifter, jeg har set, indgår også kartofler skåret i skiver.
Persille kan også indgå, enten sammen med eller i stedet for oregano.

Friske tomater kan naturligvis bruges i stedet for hakkede på dåse.

Retten skulle blive lidt lettere, hvis man undlader at svitse løgene først.


 

Sidst opdateret 12. august 2011.